|
|
|
ГЛІЦЕРИН ДИСТИЛЬОВАНИЙ
Гліцерин (або гліцерол) - це триатомний спирт, проста поліольна сполука. Гліцерин є в’язкою рідиною без кольору та запаху, солодкою на смак, яка широко використовується у фармацевтичних рецептурах. Гліцерин має три гідрофільні гідрокси-групи, що зумовлює його розчинність у воді та гігроскопічність. Гліцериновий скелет є центральною частиною усіх ліпідів, відомих як тригліцериди.
Молекулярна формула: C3H8O3
Молекулярна маса: 92,09.
Номер CAS: 56-81-5
Параметр |
Значення для гліцерину |
Зовнішній вигляд |
безбарвна рідина |
Гліцерин, вміст мін. |
≥ 99,7 мас.% |
Густина, г/мл при 20°C |
1,2644 |
pH (100 г/л H2О, 20°C) |
~ 5,0 |
Точка плавлення гліцерину |
18°C |
Точка кипіння гліцерину |
290°C, розкладання > 290°C |
Температура спалаху |
177°C |
Температура самозаймання |
~ 429°C |
Індекс світлової рефракції |
1,472 |
Поверхневий натяг при 20°C |
64,00 мН/м |
Температурний коефіцієнт |
–0,0598 мН/(K*моль) |
Колір гліцерину |
2 |
Вміст води, % (м/м), макс. |
0,10 |
Вміст сульфатованого залишку, макс. |
0,00 % |
Кислотність (за об’ємом NaOH в мл), макс. |
0,10 мл |
Вміст хлоридів, макс. |
< 5 ppm |
Вміст похідних галогенів, макс. |
< 35 ppm |
Вміст ефірів (за об’ємом HCl в мл) |
8,8 мл |
Вміст полісахаридів |
Відповідає Eur.Ph.2005 |
Вміст важких металів, макс. |
< 5 ppm |
Вміст альдегідів, макс. |
< 5 ppm |
Застосування гліцерину:
-
Харчова добавка E422 для продуктів та напоїв – для утримання вологи і як розчинник і підсолоджувач
-
Наповнювач в продуктах з низьким вмістом жиру (напр. печиво)
-
Загусник у лікерах
-
Замінник цукру
-
У фармацевтиці та косметиці для виготовлення сиропів, еліксирів, мила, крему для бриття, зубної пасти, засобів за доглядом шкіри і волосся
-
В якості в’яжучого при виробництві таблеток
-
Як ранозагоюючий засіб, для змазування і зволоження
-
Для виробництва нітрогліцерину
-
Для отримання антифризів з температурою замерзання близько –37,8 °C при вмісті 60-70 % гліцерину у воді
-
У виробництві фарб
<< Назад
|
|
|
|